pátek 17. července 2020

Co donést miminku do kolébky?

Nedávno se narodilo švagrové první miminko a bavili jsme se o darech, co dostala, co nedostala, co se jí líbilo a co snad nikdy nevyužije.
Reklama
A ve článku najdete mé postřehy z diskuze.

zdroj obrázku zde


1. Peníze a poukázky

Penězi nikdy neurazíte a určitě nic nepokazíte. Super alternativou jsou pak i poukázky - lékárna, drogerie, dětské oblečení.

2. Plenky a kosmetika

Plenky určitě nekupujte tu nejmenší velikost, některé miminka je mají sotva týden (nebo vůbec), na většině balení je napsán věk, dle číslování berte 2 nebo 3.
S kosmetikou pozor, já osobně jsem tyto dárky moc neocenila, ráda si vyberu značku sama, pokud teda nevíte, co maminka ráda používá, nebo nemáte sami s něčím skvělou zkušenost, zůstala bych raději u poukázky do drogerie.
Tip: vlhčené ubrousky, klidně i ty malé (hodí se hlavně na procházky), těch není nikdy dost.

3. Plenky, ručníky, povlečení

Plátěné plenky s potiskem potěší, hromadu bílých si pořídí každá máma předem, ale nějaké pěknější se vždy hodí k návštěvám či pochůzkách po doktorech.
Ručníky a osušky - dejte si pozor na kvalitu dětská pokožka je jemná proto, je důležité aby ručníky byly měkounké, můžete přikoupit i nějaké žínky.
Povlečení do postýlky, při této koupi je lepší se domluvit s maminkou, protože může mít nakoupených dost a peřinky mají stále dva rozměry, tak abyste se trefili. Pokud chcete koupit, dejte přednost světlým barvám (ale ne úplně bílým) a malým vzorům, velké vzory v postýlce vůbec nevyniknou (já nedám dopustit na českou značku Matějovský).

4. Oblečení

Nejraději všichni nosí oblečení, hlavně bezdětné kamarádky a bohužel to na něm jde i poznat, neberou totiž v potaz praktičnost a funkčnost, ale stylovou a vizuální stránku.
Mé doporučení - kupujte velikost 62 a víš, berte v potaz roční období (nekupujte na léto teplý svetřík), neutrální barva je velkou předností proč? - pokud je to první miminko, předpokládejme, že budou chtít další a růžová chlapečkům nesluší (švagrová na holčičku dostala vše v růžové a sama říkala, že zrovna růžové neholduje, takže fakt neví, co s tolika věcmi bude dělat).
Vyhněte se tmavým barvám, miminkům se oblečení pere zvlášť a většinou je plná pračka plenek, takže světlé barvy se k nim přihodí (měla jsem jen pár tmavých a ty musela prát v ruce a kluci je měli jednou max dvakrát na sobě).

Kde já ráda nakupuji oblečení?
Kik - oblečení mi vydrželo 2 kluky a některé kousky bude nosit určitě i to třetí, z Pepca oblečení moc ráda nemám, vydrželo mi jednu sezónu, pak vypadalo už hodně nošeně. Nedám dopustit na bodička s Tesca - dají se koupit čistě bílé, což se skvěle kombinuje k čemukoli, navíc bělidlem z nich dostanete cokoli. V tescu jsem teď kupovala hodně věcí i na ty moje větší kluky a musím říct, že vydržely a furt vypadají jako skoro nové.

5. Hračky

Klidně kupte nějakou drobnou hrkávku, kousátko, či žužlající knížkou. Vyhněte se velkým plyšákům, raději pořiďte tzv. usínačka. U všech hraček si dejte pozor, aby byli vhodné pro děti (napsaný věk na obale), ideální hračky jsou ty, které se dají umýt nebo vyprat.


Co pro maminku?
Velmi potěší, když nemyslíte jen na miminko, protože v těch začátcích se točí vše jen pro kolem něj, nějaký malý balíček s mlskami, 100% džus, kosmetický balíček, pěna do koupele určitě potěší....pokud dotyčnou znáte a víte co by jí udělalo radost např. poukázky ke kadeřnici, pěkná kniha, antistresové omalovánky neváhejte koupit i dárek osobnějšího charakteru.

Co pro tatínka?
Měli bychom myslet i na ně - ideální je flaška na zapití prcka, ale určitě můžete pořídit i nějakou mlsku na nervy.

Nezapomeňte na sourozence!!!
Pokud má miminko sourozence určitě přineste i drobnost jemu ať už něco k zakousnutí nebo malou hračku - není to pro něj jednoduché období, přece jen přichází o pozornost a může žárlit, tímto způsobem mu příchod sourozence usnadníte a určitě ho potěší, když si budete hrát i s ním a nebudete se pořád rozplývat nad spícím uzlíčkem.

Moje tipy na originální dárky: novorozenecké stimulační kartičky, poukaz na novorozenecké koupání, poukaz k fotografovi, album na fotky, pěkný rámeček, sada pro otisky, sada triček pro mámu a táta a bodičko pro prcka, poukaz na wellness (tady dát pozor na to aby byla poukázka alespoň rok dlouhá - když maminka kojí vířivka či sauna by jí mohla být nepříjemná)


Nevhodné dárky

Lahve, dudlíky,....některé děti dudlík vůbec nepotřebují a navíc je potřeba aby si maminka sama zjistila který bude vyhovovat, stejně tak i flaška.

Dražší dárky si domluvte raději předem, aby se mamince se sešlo více - chůvička, fusak, monitor dechu, světýlko k postýlce, kojenecký polštář, kolotoč nad postýlku, šátek na nošení, jídelní židlička, chodítko, odsávačka hlenů, knížka moje první miminko, apod.

Mamince nenoste alkohol (a potraviny, které kojící matky nemohou), i když jí řekněte, že si to může rozdělat, až nebude kojit, většinou tím nepotěšíte. Na květiny taky pozor, jsou zdrojem alergenů a někteří novorozenci jsou na to hodně náchylní.

Jsem zvědavá co budou nosit našemu prckovi, všichni se ptají co potřebuji, ale problém je že už mám všechno po klucích, takže určitě dostanu hromadu věcí, které budu mít ve výsledku dvakrát či třikrát.

A co vy máte nějaké tipy? Který dárek nejvíc potěšil vás a co naopak jste vůbec neocenili?

Máma Kačka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zácpa u batolat

Myslela jsem si že u třetího prcka mě nemůže nic překvapit i doktorka mi dovolila chodit na kontroly co dva měsíce a ne po měsíci, abych nem...